Γάμος και δεξίωση στο κτήμα

Τη μέρα αυτή την περιμένατε καιρό και την ονειρευτήκατε πολλές φορές. Ελάτε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και τις επιθυμίες σας και να σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας. Έχετε την επιλογή ανάμεσα σε πλήθος γευστικών μενού, προτάσεις για άψογη διακόσμηση και είδικά εφέ (πυροτεχνήματα, projectors, ειδικό φωτισμό κτλ.). Είναι η ώρα να αφήσετε σε μας τα άγχη και να απολαύσετε την προετοιμασία για την αξέχαστη δεξίωση του γάμου σας!

Ποια έγγραφα απαιτούνται για να τελέσω Ορθόδοξο Γάμο;

Πληροφορίες από τη σελίδα της Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως (2019)

Θέλω να τελέσω πρώτο γάμο:

Χρειάζεστε τα ακόλουθα έγγραφα:

 1. Πιστοποιητικό αγαμίας και για τους δύο μελλόνυμφους.
 2. Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και για τους δύο μελλονύμφους.
 3. Δελτία αστυνομικής ταυτότητας.
 4. Εφημερίδα στην οποία έχει δημοσιευθεί η ημερομηνία του γάμου μαζί με τα πλήρη στοιχεία των μελλονύμφων.
 5. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φορέας ασφάλισης και των δύο μελλονύμφων, με επίδειξη εντύπων που τους περιέχουν.
Κατά περίπτωση, επιπλέον δικαιολογητικά:
Αν το μυστήριο πρόκειται να τελεστεί σε ναό που δεν είναι η ενορία κάποιου από τους μελλονύμφους:
 • Άδεια τέλεσης του μυστηρίου και πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία κατοικίας.
Αν οι μελλόνυμφοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο πριν από τον θρησκευτικό:
 • Πιστοποιητικό τελέσεως του πολιτικού γάμου κατά τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού αγαμίας. ΔΕΝ απαιτείται η δημοσίευση σε εφημερίδα, καθώς έχει ήδη γίνει κατά τον πολιτικό γάμο.
Αν οι μελλόνυμφοι έχουν χωρίσει (εννοείται ότι είχαν συνάψει γάμο μεταξύ τους πριν από αυτόν που πρόκειται να τελεστεί):
 • Πρωτότυπη (λευκό) πράξη διαζυγίου.
Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους δεν είναι Έλληνας πολίτης:
 • Έγκυρο διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Παρατηρήσεις:

 • Για την έκδοση του πιστοποιητικού αγαμίας, ο κάθε μελλόνυμφος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον εφημέριο της ενορίας του (εκεί όπου κατοικεί δηλαδή) και να κανονίσει να συναντηθούν για την έκδοση του πιστοποιητικού. Την ώρα της έκδοσης, θα πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ο μελλόνυμφος μαζί με δύο μάρτυρες, ενήλικες, άπαντες έχοντας μαζί τους τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Ο μελλόνυμφος πρέπει να έχει μαζί του και μία δήλωση του νόμου 1599 (αυτή που παλαιά λεγόταν «δήλωση του νόμου 105»), στην οποία σύμφωνα με τις οδηγίες του εφημερίου θα δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση συγγένειας μεταξύ των μελλονύμφων. Η έκδοση του πιστοποιητικού γίνεται εκείνη τη στιγμή. Αν όμως η ενορία που εκδίδει το πιστοποιητικό δεν ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, απαιτείται θεώρηση από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει η ενορία (ή την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τις ενορίες που ανήκουν σε αυτή).
 • Αν το μυστήριο τελεστεί στην ενορία ενός εκ των δύο μελλονύμφων, η έκδοση του πιστοποιητικού αγαμίας για εκείνον τον μελλόνυμφο μπορεί να ταυτιστεί με τη συμπλήρωση της αίτησης για την έκδοση της άδειας γάμου.
 • Η εφημερίδα θα πρέπει να προσκομιστεί ολόκληρη, όπως αγοράζεται, και να μην απομονωθεί η σελίδα ή το τμήμα της σελίδας που περιέχει την αγγελία, ώστε να είναι σαφές ποια εφημερίδα είναι, πότε εκδόθηκε κ.λπ.

Θέλω να τελέσω δεύτερο ή τρίτο γάμο («εκ διαζυγίου» ή «εκ χηρείας»):

 1. Απαιτούνται όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά και διαδικασίες.
 2. Κατά τη διαδικασία έκδοση του Πιστοποιητικού αγαμίας: Αν υπάρχει διαζύγιο: Πράξη διαζυγίου με την ένδειξη «για τέλεση γάμου» (λευκό στέλεχος). Αν υπάρχει θάνατος: ληξιαρχική πράξη θανάτου προηγούμενου συζύγου και πιστοποιητικό τελεσθέντος γάμου ή ληξιαρχική πράξη γάμου, όπου φαίνεται ο βαθμός του γάμου που έχει λυθεί.

Θέλω να τελέσω γάμο με ετερόδοξο (χριστιανό άλλου δόγματος, όχι ορθοδόξου):

Ο γάμος επιτρέπεται να τελεστεί μόνο όταν ο ετερόδοξος μελλόνυμφος είναι Ρωμαιοκαθολικός. Για κάθε άλλη ομολογία, ο μελλόνυμφος θα πρέπει προηγουμένως να ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη, με τη συνήθη διαδικασία της κατηχήσεως και της βαπτίσεως κατά το ορθόδοξο δόγμα.

Θέλω να τελέσω γάμο με αλλόθρησκο:

Δεν είναι δυνατόν να τελεστεί γάμος με αλλόθρησκο (μουσουλμάνο, εβραίο στο θρήσκευμα, βουδιστή κ.λπ.) αν ο αλλόθρησκος δεν ασπαστεί προηγουμένως την ορθόδοξη πίστη, με τη συνήθη διαδικασία της κατηχήσεως και της βαπτίσεως κατά το ορθόδοξο δόγμα.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες επικοινωνήστε με το «Γραφείο γάμων και διαζυγίων» της Ι. Μητρόπολης στο grafeio.gamon@imiliou.gr ή στο τηλέφωνο 2102388398, εσωτ. 2.